t

Route 2019

De geplande route van de Hel van Voerendaal 2019 staat op papier, nu nog wachten op de vergunning. De start zal net als in voorgaande jaren plaatsvinden op Résidence Valkenburg in Schin op Geul. De wedstrijd zal ruim 166 kilometer later finishen in Ransdaal, een van de woonkernen van de Gemeente Voerendaal. In totaal zullen de heren coureurs 9 ronden van elk 18,4 kilometer moeten afwerken om deze mooie koers tot een goed einde te brengen. De ervaring leert dat alleen de besten deze moeilijke klus zullen klaren.

Route 2019 web
A) start Residénce Valkenburg   B) Finish Ransdalerstraat

Om 13.00 uur zal de karavaan geneutraliseerd vertrekken vanaf het terrein van Résidence Valkenburg om daarna meteen rechtsaf te draaien richting Ransdaal. Na een neutralisatie van iets meer dan 2 kilometer zal men bij passage aan de finishlijn definitief worden losgelaten voor een wedstrijd door de Limburgse heuvels.

Op de top van de Ransdalerstraat slaat men linksaf richting Craubeek, alwaar men bij het kapelletje linksaf de Holleweg in slaat. De weg begint hier al langzaam te stijgen maar de echte klim begint pas bij het overgaan van de Holleweg in de kerkveldweg. Dit 400 meter lange stuk heeft een gemiddelde stijging van 7%. De top van de klim bereikt men na 700 meter in Klimmen op de Schoolstraat.

Hierna zet men vanuit Klimmen koers richting Voerendaal alwaar men na 6,1 km bij de stoplichten rechts af draait richting Ubachsberg, finishplaats in 2017. Hier begint ook meteen de beklimming van de Bergseweg die 2,5 kilometer lang is. Deze klim met een gemiddelde stijgingspercentage van 3.3% is geen onbekende voor de renners die de Hel al eerder gereden hebben. Na het steilste stuk van bijna 7% blijft de weg gemeen oplopen tot in de dorp Ubachsberg.

Na 10,4 km staat men aan de voet van de beklimming van de Ribbelheideweg die niet eerder deel uit maakte van het parcours van de Hel van Voerendaal. De ruim 900 meter lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Het steilste gedeelte is net geen negen procent. Op de top draait men rechtsaf naar Elkenrade (Gemeente Gulpen). De gevaarlijke afdaling van de Vrouwendelweg brengt de renners aan de voet van de volgende klim de Fromberg.

De Fromberg, die men na 13,8 kilometer zal aandoen, is eveneens geen onbekende in de Hel van Voerendaal. Deze klim begint met een behoorlijk steil stukje van rond de 10%. Dit duurt echter niet lang want al snel neemt de stijging af naar een percentages van rond de 5%. In totaal is de klim zoals hij dit jaar verreden wordt 1,7 kilometer lang maar de laatste 500 meter zijn echter vrij eenvoudig. Vandaar dat de streep van de bergsprint al na 1,1 kilometer klimmen is getrokken. Na een niet al te makkelijke afdaling draait men rechtsaf richting Ransdaal.

In Ransdaal is de finishlijn getrokken halverwege de beklimming van de Ransdalerstraat. Met een eerste gedeelte van zo'n 3 procent en een steilste stuk van 5,6 procent is het geen al te moeilijke klim. de klim is 700 meter lang en zal zeker naarmate de wedstrijd vordert aan zwaarte toenemen. Mocht het na 166 kilometer op een eindsprint aankomen kan het hellende stuk zeker doorslaggevend zijn. De finish wordt verwacht rond het tijdstip van kwart over vijf.

Route Hel van Voerendaal 2019

Start Résidence Valkenburg, Valkenburgerweg / N595, Ransdalerweg, Ransdalerstraat (finish), Korteweg, Termoors Penderskoolhofweg, Holleweg, Kerkveldweg, Schoolstraat, Klimmenderstraat, Barrier, Valkenburgerweg, Bergseweg, Oude Schoolstraat, Kerkstraat, Kolmonderweg, Korenweg, Vrakelbergerweg, Ribbelheideweg, Elkenrade, Vrouwendelweg, Vrakelbergerweg, Afvaartweg, Heugdenweg, Scheumerweg, Ransdalerstraat (finish).