t

Friezen domineren Hel van Voerendaal

door: Wiel Verheesen

In de Hel van Voerendaal op een geaccidenteerd parcours van 153 kilometer (8 ronden van ruim 19 km) eisten twee Friezen zondag de beste plaatsen op. Hartthijs de Vries (winnaar) en Jeen de Jong kwamen na een bikkelharde strijd hand in hand over de eindstreep in Schin op Geul. De beide 22-jarige renners hadden de concurrentie in deze race (die meetelde voor de clubcompetitie van de KNWU) op minstens één minuut achterstand gereden. Nils Sinschek uit Maastricht was met zijn derde plaats de best geklasseerde van de verslagenen. Paul Gruithuijzen sloot als veertigste de rij met meer dan zeven minuten verlies ten opzicht van het Friese duo, dat overigens op de ledenlijst van de  Noordelijke Wieler Vereniging Groningen staat.

hel 2018 1Niet alleen het gehalte van het traject - met telkens de beklimming van o.a.  Walemerberg, Bergseweg en Fromberg - maakte al vóór de start duidelijk dat het een zware  opgave zou worden. De 148 deelnemers uit de categorieën Elite en Beloften moesten ook nog eens afrekenen met bijna tropische temperaturen. Vrij snel nadat bij Résidence Valkenburg in Schin op Geul aan de race was begonnen werd al aangevallen. Het peloton achter de vluchters bleef weliswaar nog geruime tijd omvangrijk, maar in de tweede koershelft op de wegen van de gemeenten Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem spatte de groep uiteen. Hartthijs de Vries uit Kollum, een plaatsje in de Friese Wouden, had zich toen al met een groepje andere sterken in de frontlinie gemeld. Daar bleek Rens te Stroet als enige van de vroegste aanvallers standgehouden te hebben. Hij zou uiteindelijk als achttiende eindigen op vier minuten.

Een kleine 50 kilometer vóór de streep ging De Vries, de Nederlandse kampioen in het tijdrijden bij de Beloften, er in zijn eentje tussen uit. Teamgenoot De Jong (uit Britsum, bij Leeuwarden)  voegde zich bij hem en vanaf toen was duidelijk dat de rest – die qua posities nogal eens wisselde - voor de ereplaatsen kon rijden.

De uitslag: 1. Hartthijs de Vries, 153 km in 3.52.23, 2. Jeen de Jong, 3. Nils Sinschek op 1.05, 4. Arno Kleinjan op 1.14, 5. Martijn Dijkstra op 1.37, 6. Antonie van Noppen, 7. Remco Esselaar, 8. Steven Willemsen, 9. Robin Löwik, 10. Carlos Schreuder. Tot de uitvallers behoorde Jasper Rasch die desondanks niet meer als leider in de clubcompetitie onttroond kan worden.

Bekijk hier de fotoreportage die Joris Knapen, huisfotograaf van de clubcompetitie, maakte.